Middagsdags
- 1069 recept samlade...
Lammracks med skysås samt ört- & pistaschcrust
Ingredienser:
1 kg lammracks
2 st schalottenlökar
3 vitlöksklyftor
2 rosmarinkvistar
200 g färsk spenat
smör
olivolja
salt
grovmalen svartpeppar
100 g pistaschnötter
0,5 kruka persilja
0,5 kruka koriander
0,5 tsk chiliflakes
1,25 dl olivolja
2 tsk färskpressad citronjuice
Sås:
1 dl vitt vin
1 msk konc. kalvfond
3 dl vatten
1-3 msk maizena
1 msk färskpressad citronjuice
salt
1 msk kallt smör
Gör så här:
Låt lammet ligga framme en timme innan tillagning. Slå på ugnen. Grovhacka pistaschnötter, persilja, koriander och en vitlöksklyfta. Mixa nöthacket med chiliflakes, olja, citronjuice och en halv tsk salt hastigt i en matberedare i 20 sekunder. Skala och grovhacka scharlottenlök och resten av vitlöken. Krydda köttet runt om med en tsk salt och två krm grovmalen svartpeppar. Bryn köttet i två msk olja runt om. Häll i lökhacket och rosmarinen. Låt steka i någon minut innan du lägger över köttet i en ugnsform. Spara lök och rosmarin i pannan till skysåsen. Gnid in 2/3 av pistaschblandningen på köttets ovansida. Stick i en köttermometer i tjockaste änden och ställ in köttet mitt i ugnen. Låt köttet vara i ugnen i cirka 25 minuter eller till termometern visar 58-60 grader. Låt köttet vila i femton minuter. Häll i det vita vinet i stekpannan med rosmarinen och låt koka någon minut. Häll i kalvfonden och vattnet. Låt koka upp ytterligare två minuter och red av med en till två msk maizena. Häll i 1 msk citron juice och smaka av med salt. Sila av skyn och och låt svalna lite. Värm skyn vid servering och vispa då i en msk kallt smört. Lägg upp spenaten och skär upp lammet och lägg ovanpå spenaten.

Serveras med:
Färsk potatis
Primörer
Antal: 6 portioner.
Tillagningstid: 2 tim.
Ugnstemperatur: 150°
Inlagt av: Middagsdags
Receptdatum: 2013-06-30
Utskrivet: 2018-08-15 23:09
Källa: http://www.middagsdags.se/recept/view/1038