Middagsdags
- 1069 recept samlade...
Saffransbröd
Ingredienser:
50 g jäst
100 g smör
5 dl mjölk
250 g Kesella
2 påsar saffran, 1 g
1,5 dl socker
0,5 tsk salt
ca 17 dl vetemjöl
Gör så här:
Smula jästen i en degbunke. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till fingervärme, 37 grader. Häll degspadet över jästen. Rör om så att jästen löser sig. Tillsätt Kesella, saffran, socker, salt och det mesta av mjölet. Arbeta degen tills den blir blank och smidig och släpper från bunkens kanter. Tillsätt ev mera mjöl. Låt jäsa övertäckt i 40 minuter. Stjälp upp degen på mjölat bakbord och knåda ihop den. Baka ut till lussekatter eller gör flätade längder. Lägg dem på plåt med bakplåtspapper, täck med bakduk och jäs i 45 minuter. Sätt ugnen på 225 grader för lussekatter och 200 grader för flätor. Grädda lussekatter i mitten av ugnen i 8-10 minuter och flätor i nedre delen av ugnen i 15-20 minuter. Ta ut dem och pensla dem omedelbart med uppvispad äggula.

Tillagningstid: 2 tim. 30 min.
Ugnstemperatur: 200°
Receptdatum: 2004-11-11
Utskrivet: 2018-09-21 05:23
Källa: http://www.middagsdags.se/recept/view/29