Middagsdags
- 1069 recept samlade...
Vörtbröd
Ingredienser:
5 dl svagdricka
25 g jäst
2 tsk salt
17 dl rågsikt
50 g smör
1 dl mörk sirap
1 msk pomeransskal, finstötta
1 tsk nejlikor
1 tsk ingefära
1,5 dl russin
Gör så här:
Ljumma svagdrickan till 37 grader. Rör ut jästen i lite av degspadet. Blanda svagdricka, jäst och salt med 11 dl av mjölet. Arbeta degen väl och låt jäsa under bakduk till dubbel storlek. Koka upp fett, sirap och kryddor låt svalna. Häll krydd och fettblandningen i degen och tillsätt russin. Arbeta degen smidig och tillsätt mera mjöl etappvis. Strö över mjöl och täck med bakduk. Låt jäsa i 30 minuter. Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta den väl. Dela degen i 2 delar och forma till limpor. Lägg på smörd plåt låt jäsa under bakduk i ytterligare 30 minuter. Gräddas 40-50 minuter i ugn.

Tillagningstid: 2 tim.
Ugnstemperatur: 175°
Receptdatum: 2004-11-11
Utskrivet: 2018-11-19 23:23
Källa: http://www.middagsdags.se/recept/view/31