Middagsdags
- 1069 recept samlade...
Stekt kalkon
Ingredienser:
3 kg kalkon
1 msk salt
0,5 tsk mald vitpeppar
2 skivor formfranska
1 dl grädde
1 liten gul lök
2 vitlöksklyftor
300 g köttfärs
kan bytas mot kalkonlever om den följer med kalkonen
1 ägg
1 tsk salt
1 krm peppar
1 dl hackade örter
tex timjan, persilja, oregano
Sås:
6 dl sky + vatten
0,5 dl socker
0,5 dl rödvinsvinäger
2 dl grädde
0,5 dl vetemjöl
3 msk portvin
1 msk soja
1 msk koncentrerad kycklingfond
1 tsk salt
2 krm mald peppar
Gör så här:
Tina eventuellt fryst kalkon. Krydda den in- och utvändigt med salt och peppar. Lägg kalkonen på en långpanna. Finns inkråm med så lägg dem runt kalkonen. Lägg brödet i grädden i 5 minuter. Skala och finhacka lök och vitlök. Hacka den eventuella kalkonlevern. Blanda bröd, lök, lever, färs och ägg. Krydda med salt och peppar och tillsätt örterna. Fyll kalkonen med blandningen. Stek kalkonen i nedre delen av ugnen i 2,5 timme. Kontrollera att köttsaften är klar utan rosa inslag. Täck eventuellt kalkonen om den ser ut att bli för mörk. Häll av skyn och låt kalkonen vila under folie 15 minuter. Mät upp skyn till såsen till 6 dl. Späd eventuellt med vatten om det är för lite sky. Smält socker i en kastrull och häll på vinäger och låt allt koka tills sockret löst sig. Häll över sky och grädde och låt såsen koka 5 minuter utan lock. Red såsen med mjölet utrört i kallt vatten och låt koka ytterligare någon minut. Smaka av med portvin, soja, salt och peppar. Tag ut fyllningen ut kalkonen. Skär loss brösten från kalkonen och skär i tunna skivor. Lossa låren. Lägg ihop kalkonen så den ser hel ut på ett serveringsfat. Lägg fyllningen vid sidan om.

Serveras med:
Brysselkål
Kokt potatis
Stekt potatis
Gelé
Antal: 10 portioner.
Tillagningstid: 3 tim. 30 min.
Ugnstemperatur: 200°
Receptdatum: 2004-11-11
Utskrivet: 2018-08-17 09:25
Källa: http://www.middagsdags.se/recept/view/478