Middagsdags
- 1069 recept samlade...
Lax med gräslökssås
Ingredienser:
1 kg färsk benfri laxfilé
salt
peppar
1,5 fiskbuljongtärning
4 dl vatten
1 dl finskuren purjolök
1 krm timjan
8 vitpepparkorn
2 små lagerblad
3 schalottenlökar
4 dl torrt vitt vin
3 dl grädde
50 g smör
3 msk hackad gräslök
Gör så här:
Slå igång ugnen. Blanda buljong, vatten, purjo, timjan, vitpeppar och lagerblad i en kastrull. Koka kraftigt i 20 minuter och sila sedan av buljongen. Skala och finhacka löken. Fräs löken i lite av smöret tills löken är blank och mjuk. Späd med den silade buljongen samt vinet. Koka ihop tills 1,5 dl återstår och späd med grädden. Fortsätt koka till såsen tjocknar. Putsa laxen och dela den i portionsbitar. Lägg dem tätt i en smord form och krydda med salt och peppar. Smöra ett bakpapper och lägg den smörade sidan tätt över fisken. Klipp bort eventuellt överflöd av papperet. Stek fisken mitt i ugnen i 15 minuter. Slå av spadet ur formen. Vispa ner smör i små klickar i såsen och låt den inte koka mer. Rör ned gräslöken och slå såsen över laxen. Servera

Serveras med:
Pressad potatis
Citron
Grönsallad
Antal: 6 portioner.
Tillagningstid: 1 tim. 45 min.
Ugnstemperatur: 225°
Fredagstips: 2003-02-13
Receptdatum: 2004-11-11
Utskrivet: 2018-10-24 03:42
Källa: http://www.middagsdags.se/recept/view/540