Middagsdags
- 1069 recept samlade...
Laxspett med ängssyresås
Ingredienser:
750 g färsk lax i tärningar, ca 3 cm
1 röd paprika
1 grön paprika
1 gul lök
salt
grovmalen svartpeppar
olja
Sås:
Ängssyra, färsk
eller från burk (sorreil in vinegar)
1,5 finhackad gul lök
1 dl fiskbuljong
3 dl torrt vitt vin
4 dl vispgrädde
4 msk smör
salt
cayennepeppar
citronsaft
Gör så här:
Rensa och skär paprikan i lämpligt stora bitar. Skala och skär löken till spetten i klyftor. Varva lax, paprika och lök på spett. Krydda med salt och peppar. Pensla spetten med olja. Stek spetten i panna eller grilla dem. Fräs två tredjedelar av den finhackade löken till såsen i smör. Häll på vinet och buljongen och låt det hela koka ihop till hälften. Tillsätt grädden och låt såsen koka tills den är lagom simmig. Vispa i smörklickar och smaka av med citronsaft, salt och cayennepeppar. Fräs resterande lök och ängssyra i smör. Häll över vitvinssåsen och servera till spetten.

Ängssyran kan bytas mot blandade färska örtkryddor som dill, dragon, gräslök, körvel och persilja.

Serveras med:
Färsk potatis
Ris
Sockerärtor
Citron
Antal: 4 portioner.
Tillagningstid: 40 min.
Receptdatum: 2004-11-11
Utskrivet: 2018-09-21 23:23
Källa: http://www.middagsdags.se/recept/view/546