Middagsdags
- 1069 recept samlade...
Torskfilé med spenat & räkor
Ingredienser:
1 kg potatis
2 äggulor
2 dl Mjölk 3%
25 g Smör
salt och peppar
ca 250 g färsk eller fryst bladspenat
800 g torskfilé

Sås:
1 krm salt
1 msk vetemjöl
1 1/2 dl fiskbuljong
2 1/2 dl Matlagningsgrädde
100 g riven ost
1 krm fiskbuljongtärning
200 g skalade räkor
(cirka 1/2 kg oskalade)
Gör så här:
Sätt ugnen på 225°. Skala, koka och mosa potatisen. Blanda moset med äggulor, mjölk och smör till ett fast mos. Smaksätt med salt och peppar. Smörj en låg vid gratängform med smör. Lägg ett lager spenat på botten, täck med fiskfilé och salta. Häll på en 1/2 dl fiskbuljong Tck med aluminiumfolie och stek i ugnen i 10 minuter. Om torsken är fryst tina den först. Vispa ut mjölet i resten av buljongen och grädden och värm upp. Ta av kastrullen och rör i osten så att den smälter. Smaka av såsen med lite finsmulad fiskbuljongtärning och vitpeppar. Tag ut formen ur ugnen. Spritsa eller klicka moset runt kanterna. Fördela såsen över fisk och spenat, lägg räkor ovanpå. Sänk ugnen till 200° och gratinera i 10 minuter eller tills fisken fått färg och potatisen är gyllengul. Dekorera med dill eller persiljekvist.

Serveras med:
Grönsallad
Färskt bröd
Antal: 4 portioner.
Tillagningstid: 1 tim.
Ugnstemperatur: 200°
Fredagstips: 2001-07-19
Receptdatum: 2004-11-11
Utskrivet: 2018-10-21 11:58
Källa: http://www.middagsdags.se/recept/view/591