Middagsdags
- 1069 recept samlade...
Lammstek med vitlökssky & gratäng med getost
Ingredienser:
2 kg lammstek
en halv citron
salt
svartpeppar
timjan
3 msk olivolja
50 g smör
4 tomater
12 vitlöksklyftor
1,5 dl vatten
1,5 kg potatis
100 g getost
100 g lagrad ost
riven muskot
5 dl grädde
Gör så här:
Kör igång ugnen på 175 grader. Putsa steken fri från hinnor men behåll en del fett. Gnid steken runt om med citron, salt, peppar och timjan. Sätt i stektermometer så spetsen hamnar mitt i stekens tjockaste del. Häll oljan i en långpanna. Lägg i steken i pannan och skiva smöret över steken. Stek köttet i ugnens mittendel. Skålla, skala och kärna ur tomaterna. Lägg dem och den oskalade vitlöken i pannan efter ca 30 minuter. Fortsätt att steka till termometern visar 65-70 grader. Tag ur steken och låt den vila på en skärbräda. Tag upp vitlök och tomater och passera dem genom en sil. Vispa ut pannan med vattnet och sila ner det i en kastrull. Koka ihop skyn i kastrullen utan lock och tillsätt purén. Smaka av med salt och peppar. Vrid upp ugnen på 225 grader. Skala och skiva potatisen mycket fint och riv osten. Varva potatis och ost i en smord ugnsform. Krydda med salt, peppar och muskot mellan varven. Strö ost överst och häll på grädden. Grädda i ugnen i 10 minuter och sänk sedan värmen till 175 grader. Ugnsstek potatisen tills den är redo att servera, ca 50 minuter.

Serveras med:
Grönsallad
Antal: 4 portioner.
Tillagningstid: 2 tim.
Ugnstemperatur: 175°
Fredagstips: 2000-04-20
Receptdatum: 2004-11-11
Utskrivet: 2018-08-20 05:07
Källa: http://www.middagsdags.se/recept/view/677