Middagsdags
- 1069 recept samlade...
Marockansk plommongryta med mandel
Ingredienser:
800 g fransyska
0,5 dl + 2 msk olja
2 gula lökar
3 morötter
5 vitlöksklyftor, tunnt skivade
1 påse saffran
2 tsk kanel
1 msk + 1 tsk salt
2 tsk ingefära
1 tsk + 1krm svartpeppar
9 dl vatten
250 g katrinplommon
1 tsk kanel
0,5 dl socker
50 g flagad mandel
Gör så här:
Skär köttet i tärningar. Skala och skär lök och morötter i lagom stora bitar. Blanda kött, ½ dl olja, lök, morötter, vitlök, saffran, 2 tsk kanel, 1 msk salt, ingefära och 1 tsk svartpeppar. Häll på 3 dl vatten. Koka upp grytan och rör ibland. Låt småkoka i 20 minuter och tillsätt sedan ytterligare 5 dl vatten så det täcker köttet. Låt grytan småkoka till köttet blir mört, ca 1 timme. Under tiden grytan kokar så kokar du ihop katrinplommon med 1 tsk kanel, 1 krm svartpeppar, 1 tsk salt, socker och 1 dl vatten tills nästan all vätska försvunnit. Stek mandeln i 2 msk olja i en het stekpanna. Låt mandeln torka på hushållspapper och salta dem lite. Blanda i plommonen i grytan och garnera det hela med den rostade mandeln.

Serveras med:
Kokt potatis
Baugette
Antal: 6 portioner.
Tillagningstid: 2 tim.
Fredagstips: 2003-10-16
Receptdatum: 2004-11-11
Utskrivet: 2018-05-25 08:40
Källa: http://www.middagsdags.se/recept/view/688