Middagsdags
- 1069 recept samlade...
Pressylta
Ingredienser:
½ grishuvud
eller 1 kg grisbog
2 stora grissvålar
1 kg kalvkött med ben
Vatten i jämhöjd med köttet
1 msk salt per liter vatten
4 vitpepparkorn per liter vatten
4 kryddpepparkorn per liter vatten
2 msk salt
2 tsk krossade vitpepparkorn
1 tsk krossade kryddpepparkorn
Gör så här:
Skrapa och skölj grishuvudet. Låt ligga i vatten 10-12 timmar, byt vatten då och då. Koka upp grishuvudet eller bogen tillsammans med svålen och kalvköttet med vatten och salt. Skumma och tillsätt kryddorna och låt köttet sjuda under lock till det är mört. Ta upp köttet allt eftersom det är färdigkokt. Koktiden varierar pga köttslag och storlek. Skär av svålen så hel som möjligt från huvudet. Skär köttet i skivor. Blanda kryddorna. Vrid ur en silduk i hett vatten och bred ut i botten av en rund skål. Lägg svålen med skinnsidan neråt och bred ut den så att botten och sidor täcks. Varva kalv och griskött med kryddblandingen. Täck överst med en bit svål. Knyt ihop silduken hårt och linda om med ett snöre. Koka syltan i spadet. Lägg syltan i press mellan ett par tallrikar med en tyngd på. Ställ kallt i 10-12 timmar. Förvara syltan kallt. Vid längre förvaring i saltlake 2 msk salt per liter vatten.

Tips!
Använd en tallrik eller galler på kastrullens botten under kokning så att silduken inte bränns vid.

Serveras med:
Kokt potatis
Antal: 4 portioner.
Tillagningstid: 36 tim.
Receptdatum: 2004-11-11
Utskrivet: 2018-05-20 11:57
Källa: http://www.middagsdags.se/recept/view/713