Middagsdags
- 1069 recept samlade...
Sesamstek lax med picklade primörer & curryyogh
Ingredienser:
600 g laxfilé
2 msk olivolja
1 1/2 dl matlagningsyoghurt
1-2 msk curry
salt
svartpeppar
1 bit ingefära (ca 3 cm)
1/2 röd chilifrukt (t ex spansk peppar)
1/2 dl ättiksprit (12%)
1 dl strösocker
1,5 dl vatten
16 minimorötter (alt ca 100 g vanliga)
6 minirättika (alt ca 100 g vanlig)
4 vårlökar
6 rädisor
1 dl sesamfrön
Gör så här:
Sätt ugnen på 175°C. Vispa i olivoljan droppvis i yoghurten. Blanda ner curry. Smaka av med salt och svartpeppar. Skala och skiva ingefäran. Dela, kärna ur och finhacka chilifrukten. Koka upp ättika, socker och vatten. Lägg i ingefära och chili. Ansa morötterna. Halvera rättikan. Lägg i lagen och koka i 2 minuter. Ta kastrullen från plattan. Dela vårlöken i mindre bitar och skiva rädisorna tunt. Lägg i och låt alla grönsaker dra i lagen i minst 5 minuter. Skär laxen i 4 bitar. Salta och peppra. Häll sesamfrön på en tallrik och vänd laxen däri. Stek i en torr stekpanna och ställ in i ugn i ca 5 minuter. Lägg upp laxen och grönsakerna på tallrik och avsluta med curryyoghurten och dillen.

Serveras med:
Kokt potatis
Antal: 4 portioner.
Tillagningstid: 1 tim.
Ugnstemperatur: 175°
Fredagstips: 2004-07-15
Receptdatum: 2004-11-14
Utskrivet: 2018-12-14 01:25
Källa: http://www.middagsdags.se/recept/view/770