Middagsdags
- 1069 recept samlade...
Julfläta
Ingredienser:
5 dl vatten
1,5 dl vetekross
25 g smör
25 g jäst
2 tsk salt
11 dl vetemjöl
sesamfrön
Gör så här:
Koka upp 1,5 dl vatten och vetekross. Klicka i smöret och tillsätt resten av vattnet. Temperaturen på vätskan skall vara 37°. Häll över gröten i den bunke och smula ner jästen och rör om tills den löst sig. Tillsätt salt och det mesta av mjölet och arbeta ihop till en smidig deg. Täck över degen och låt den jäsa i 30 minuter. Arbeta ihop degen på bakbord och dela den i två lika stora delar. Dela ena halvan i ytterligare två delar, ena delen skall vara 2/3 och den andra 1/3 av halvan. Gör flätor av alla delarna var för sig. Lägg ihop brödet med den största flätan i botten, mellanflätan i mitten och lilla flätan längst upp. Tryck ihop brödet försiktigt. Låt brödet jäsa på plåt i 30 minuter. Pensla med vatten och strö på sesamfrön. Grädda i nedre delen av ugnen i 30 minuter.

Tillagningstid: 2 tim.
Ugnstemperatur: 200°
Receptdatum: 2004-11-23
Utskrivet: 2018-12-14 03:09
Källa: http://www.middagsdags.se/recept/view/786