Middagsdags
- 1069 recept samlade...
Fruktbröd
Ingredienser:
50 g jäst
5 dl filmjölk
3 msk olja
saften av 1 apelsin
2 dl blötlagd krossad råg (ca 2 dl vatten)
10 torkade aprikoser
10 kärnfria katrinplommon
1 rårivet äpple
2 tsk salt
3 dl havregryn + 3 dl kokhett vatten
4 dl grovt rågmjöl
6-7 dl rågsikt
5-6 dl vetemjöl
Gör så här:
Blötlägg rågkrosset och låt svälla i ett par timmar. Lägg även aprikoserna i vatten ett par timmar så att de mjuknar. Skär dem och katrinplommonen i småbitar. Pressa apelsinen och riv äpplet på den grova sidan av rivjärnet. Blanda kokhett vatten och havregryn till en gröt. Låt svalna. Smula ner jästen i en bunke. Värm filmjölken till 37 grader. Häll lite av filmjölken över jästen så att den löser sig. Tillsätt resten av filmjölken och därefter olja, apelsinsaft, rågkross, aprikoser, katrinplommon, äpple, salt, gröt samt det mesta av de olika mjölsorterna. Arbeta degen smidig. Eventuellt behövs mer mjöl. Låt den jäsa under bakduk ca 1 timme. Ta upp degen på mjölat bakbord. Knåda den smidig. Forma degen till längder. Lägg på smord eller bakpappersklädd plåt. E ller lägg degen i formar så flyter brödet inte ut. Skär några skåror i brödet med en vass kniv. Jäs under bakduk ca 40 minuter. Grädda brödet i 200 grader i nedre delen av ugnen 50-60 minuter. Låt brödet kallna invirat i bakduk på galler.

Tillagningstid: 4 tim. 30 min.
Ugnstemperatur: 200°
Receptdatum: 2004-11-11
Utskrivet: 2018-11-19 22:39
Källa: http://www.middagsdags.se/recept/view/9