Middagsdags
- 1069 recept samlade...
Pepparglaserad fläskfilé med västerbottenrisott
Ingredienser:
700 g putsad fläskfilé
2 tsk salt
2 krm grovmalen svartpeppar
0,5 msk olja
3 dl arborioris
1,5 finhackad scharlottenlök
1,5 msk smör
1 dl torrt vitt vin
2 msk finskuren färsk rosmarin
6 dl varm kycklingbuljong från fond
2 dl fint riven västerbottenost
0,5 msk pressad citron
2 msk strimlad basilika
300 g ansad blandad svamp
1 hackad vitlöksklyfta
80 g babyspenat (1 påse)
Sås:
1 hackad röd lök
0,5 msk olivolja
1 msk socker
3 dl rödvin
3 dl kraftig buljong från fond
1 msk krossad blandad peppar
(rosé, grön och svart)
Gör så här:
Fräs rödlöken i olivoljan tills den är mjuk och strö över socker. Låt sockret smälta tills det är gyllenbrunt. Tillsätt rödvin, kalvfond, krossad peppar och låt koka ihop tills hälften av vätskan återstår. Salta och peppra filén med hälften av salt och svartpeppar och bryn den runt om i matoljan. Lägg över filén i en ugnsform och sätt i en stektermometer. Sätt köttet i ugnen, 175 grader, och pensla med hälften av glazen som gjordes tidigare. (Spara hälften till senare) Stek köttet till en innertemperatur på 65 grader. Låt köttet vila 10 minuter innan det skärs upp och serveras. Fräs ris och en halv dl scharlottenlök i smör tills grynen ser genomskinliga ut. Häll på det vita vinet och låt det koka in. Rör ned rosmarin och häll på kycklingbuljongen lite åt gången. Rör om då och då. Koka riset i 20 minuter. Fräs under tiden svamp , resterande scharlottenlök i en halv matsked smör och smaka av med 1 tsk salt och 1 krm peppar innan man rör ned spenaten. Värm resterande glaze och tillsätt slutligen osten i risotton, smaka av med citronsaft och eventuellt salt och peppar samt strö över den strimlade basilikan. Servera köttet med risotto, svampragu och glaze.

Serveras med:
Ett gott vin
Antal: 4 portioner.
Tillagningstid: 1 tim. 20 min.
Fredagstips: 2006-01-05
Receptdatum: 2006-01-26
Utskrivet: 2018-10-22 00:57
Källa: http://www.middagsdags.se/recept/view/912