Middagsdags
- 1069 recept samlade...
Örtfylld lammstek med rotselleripuré
Ingredienser:
1 kg lammstek utan ben
5 krm salt
4 krm grovmalen svartpeppar
2 msk flytande margarin
3 finhackade vitlöksklyftor
1 dl hackad persilja
2 msk färsk hackad rosmarin
4 kvistar repad färsk timjan
rivet skal från en halv citron
500 g skalad potatis
150 g skalad rotselleri
2 dl mjölk
1 msk smör
1 krm malen vitpeppar
1 krm riven muskot
Gör så här:
Skär upp steken längs med från ena sidan nästan hela vägen och vik upp steken. Blanda vitlök, persilja, rosmarin, timjan citronskal, 2 krm salt och 2 krm svartpeppar till en smet. Fördela smeten över köttet och vik ihop det. Klipp till ungefär 1,5 meter steksnöre och knyt en ögla i ena änden, dra igenom snöret så du får en snara. Lägg snaran runt steken och dra ihop lite. Fortsätt att slå snaror runt köttet och dra åt lagomt mellan varje varv. Vänd steken och förbind snarorna med varandra. Gnid in steken i 3 krm salt och 2 krm grovmalen svartpeppar. Bryn lammsteken runt om i det flytande margarinet. Lägg över i ugnsform och stick i ugnstermometer. Stek i nedre delen av ugnen, 150 grader 62 grader för rosa kött eller 70 grader för genomstekt. Detta tar ungefär en timme. Linda in steken i folie och låt den vila i 20 minuter innan den skärs upp. Vispa ur ugnsformen med lite vatten och sila upp skyn i en liten kastrull, värm upp och servera till köttet. Koka potatis och selleri mjuka. Värm mjölken och 1 msk smör i en kastrull. Mosa potatis och selleri och tillsätt mjölkblandningen. Smaka av med salt, peppar och riven muskot och rör till en fluffig puré. Servera köttet med puré, sky och gärna ugnsrostade grönsaker.

Serveras med:
Ugnsrostade grönsaker
Antal: 4 portioner.
Tillagningstid: 2 tim.
Ugnstemperatur: 150°
Receptdatum: 2007-03-31
Utskrivet: 2018-12-10 07:08
Källa: http://www.middagsdags.se/recept/view/989